User Name  Password
Forumi Amantin
Make a donation click here. Your support will help us remove ads and upload local images, etc.
Title: Federiko Garsia Lorka
Forumi Amantin   Letërsia e huaj
Hop to: 
Views:502     
New Topic New Poll
<<Previous ThreadNext Thread>>
Page 1 / 1    
AuthorComment
Amantin
 Author    Rank:Diamond Member!

Score: 625
Posts: 625
Registered: 07/10/2012
Time spent: 23 hours

(Date Posted:19/10/2012 15:18)
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo

Federiko Garsia Lorka


Federiko Garsia Lorka lindi më 5 Qershor 1898 në Fuente Vaqueros, në provincën e Granadës ku dhe do të merrte frymëzimin për poezitë e para të tij.

1908: Studon në Kolegjin e Almerisë. Familjarisht transferohen në Granada. Apasionohet pas muzikës, luan në kitar dhe më pas studion për piano dhe kompozicion.
1915: Regjistrohet në fakultetin e Letërsisë dhe, për t'i bërë qefin të atit, edhe në atë të Jurisprudencës.
1918: Del në Granada libri i tij i parë me proza poetike.
1919: Boton poezinë e parë "Elegji për Granadën"
1920: Vihet në skenë një pjesë e tij teatrale me marioneta. Dështon që në natën e parë të shfaqjes dhe s'u çua kurrë për botim.
1921: Boton librin e parë poetik në Madrit "Libri i poemave"
1923: Laurohet në Jurisprudencë.
1925: Shkruan "Mariana Pineda",
1928: Themelon revistën "Gallo" dhe boton romanca cigane.
1929: Shkon në New York dhe ndjek leksione në Columbia University.
1930: Shkon në Kubë ku interesohet për folklorin aq të ngjashëm me atë andaluzian dhe njihet me poetin Nikolas Gilen.
1931: Bie monarkia e Alfonsit XIII dhe shpallet Republika. Themelon teatrin e tij (popullor falas)
"La Barraca"
1933: Shkon në Amerikën e Jugut, në Argjentinë dhe në Brazil
1934: Njihet me Pablo Nerudën dhe kthehet në atdhe.
1935: Shkruan "Shtëpia e Bernarda Albës" etj.

Nderkohë përgjatë këtyre viteve vazhdimisht shkruante dhe botonte krijimet e tij deri në vitin 1936, ku plas dhe lufta civile dhe Granada bie në duar të rebelëve.
Lorka kapet nga policia më 16 Gusht dhe tre ditë më vonë, më 19 Gusht 1936, pushkatohet në Viznar dhe ishte vetëm 38 vjeç...
thonë se ai thirri vetëm: "Përse më vrisni në një natë me hënë!?!"...
usertype:1
Amantin
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo 1# Rank:Diamond Member!

Score:625
Posts:625
Registered:07/10/2012
Time spent: 23 hours

RE:Federiko Garsia Lorka
(Date Posted:19/10/2012 15:19)

Përktheu: Xhevahir Spahiu


BALADA E UJIT TË DETIT


Deti atje larg
buzëqeshi.
Dhëmbët prej shkume,
buzët prej qielli.
- Çfarë po shet, vogëlushe syerrët
me gjoksin drejt erës?
- Shes ujin e deteve,
zotni.
- Ç'mbart gjaku yt,
djalosh korrozi?
- Mbart ujin e deteve,
zotni.
- Këta lot të kripur,
o nënë, nga të vijnë?
- Nga uji i deteve,
zotni.
- Kush e lind, moj zemër,
hidhësirën e thekshme?
- Uji i hidhur
i deteve.
Deti atje larg
buzëqeshi.
Dhëmbët prej shkume,
buzët prej qielli.
usertype:1 tt= 0
Support us

Create free forum and click the links below and your donations will make a difference here.

www.dinodirect.com

A Huge Online Store for Various Cool Gadgets, Accessories: Laser Pointer, Bluetooth Headset, Cell Phone Jammer, MP3 Players, Spy Cameras, Soccer Jersey, Window Curtains, MP4 Player, E Cigarette, Wedding Dresses, Hearing Aids, eBook Reader, Tattoo Machines, LED Light Bulbs, Bluetooth Stereo Headset, Holiday Gifts, Security Camera and Games Accessories and Hobby Gadgets.  
Amantin
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo 2# Rank:Diamond Member!

Score:625
Posts:625
Registered:07/10/2012
Time spent: 23 hours

RE:Federiko Garsia Lorka
(Date Posted:19/10/2012 15:20)

Përktheu Faslli Haliti


SERENATË

Në breg të lumit
po lahet nata
dhe në sisët e Lolitës
vdesin prej dashurisë degët.
Vdesin prej dashurisë degët.
Nata këndon lakuriq
mbi urat e marsit.
Lolita po lan trupin
me ujë të njelmët dhe livandë
Vdesin nga dashuria degët.
Nata e anasonit dhe e argjendit
shkëlqen mbi çatitë,
Argjend i brigjeve dhe pasqyrave
Anason i kofshëve të tua të bardha
Vdesin nga dashuria degët.

NË VESHËT E NJË VAJZE

Nuk desha
Nuk desha të të them asgjë.
Pashë në sytë e tu
dy fidanë të çmendur.
Nga flladi, qeshja, ari.
Tundeshin.
Nuk desha.
Nuk desha të të them asgjë.

ANKIMI

Klithma lë në erë
një hije qiparisi.

(Lermëni të qaj
në këtë fushë)
gjithçka u thye në botë
S’mbeti veçse heshtja.

(Lermëni të qaj
në këtë fushë)

Horizonti pa dritë
u kafshua nga zjarret.

(Ju thashë, pra më lini të qaj
në këtë fushë.)
usertype:1 tt= 0
Amantin
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo 3# Rank:Diamond Member!

Score:625
Posts:625
Registered:07/10/2012
Time spent: 23 hours

RE:Federiko Garsia Lorka
(Date Posted:19/10/2012 15:20)

Përktheu: Aurel Plasari


GAZEL I DASHURISË SË BEFTË

Askush nuk e kuptonte parfumin
E manjolës së errët të barkut tënd.
Askush nuk e dinte që torturoje
Një kolbër dashurie ndër dhëmbë.

Njëmijë kalushë persianë flinin
Në sheshin me hënë të ballit tënd,
Ndërsa unë – katër net që rrokja
Belin tënd, ku borë kurrë s’pat rënë.

Mes allçie e jaseminësh, degëz të zbehtë
Prej farëzash shihja vështrimin tënd.
Shkronja e fildishta që thonin “Gjithmonë”
Kërkoja nga gjiri për të t’i dhënë.

Gjithmonë, gjithmonë... kopsht i agonisë,
Të ikshëm e përfytyroj kurmin tënd,
Gjakun e damarëve të tu në gojën time,
Gojën tënde pa dritë që më vdes në vend.
usertype:1 tt= 0
Amantin
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo 4# Rank:Diamond Member!

Score:625
Posts:625
Registered:07/10/2012
Time spent: 23 hours

RE:Federiko Garsia Lorka
(Date Posted:19/10/2012 15:21)

Përktheu: Anton Papleka


PYETJE

Në ara, cinxërat kuvendin.
- Ç’thua ti, Mark Aureli,
Për këta filozofë të fushave?
Sa të varfra janë mendimet e tua!

Uji i lumit rrjedh ngadalë.
- Çka sheh ti, o Sokrat,
Te ky ujë që shkon kah vdekja e pamëshirë?
Sa mjeran është besimi yt!

Trëndafilat shkunden përdhe.
- O Shën Gjon i Dhembshur,
Çka sheh te këto petale qiellore?
Sa e ngushtë është zemra jote!

maj 1918

MADRIGAL

Puthja ime qe një shegë
E hapur, e thellë,
Një trëndafil prej letre
Goja jote qe.

Në sfond një fushë me borë.

Duart e mia qenë të hekurta
Për kudhrat e rënda
Dhe trupi yt i lehtë
Qe perëndimi i një kënge.

Në sfond një fushë me borë.

Në kafkën e madhe të qiellit,
Të bërë vrima-vrima,
Si stalaktite varen
Të gjitha “të dua-t” e mia.

Në sfond një fushë me borë.

Ëndrrat e mia fëmijërore
Shtresa ndryshku kanë zënë,
Dhimbja ime spirale
E ka zhbiruar hënën.

Në sfond një fushë me borë.

Tani le të bëhemi seriozë,
Le t’i vëmë të marrin mësime
Dashuritë dhe ëndrrat e mia
(Mëza të vegjël pa sy.)

Në sfond shtrihet një fushë me borë.

ËNDËRR

Zemra ime çlodhet ndanë burimit të cemtë
(Mbuloje me fijet e tua,
Merimangë e harresës.)

Uji i pëshpëriste ulët një kantilenë të ëmbël
(Mbuloje me fijet e tua
Merimangë e harresës.)

Zemra ime që u zgjua, pikëllimet e saj ia rrëfeu
(Fshihe mirëbesimin e saj,
Merimangë e heshtjes.)

Ja, zemra ime po rrëshqet në burimin e cemtë
(O duar të bardha, të largëta
Mbajeni ujin e lehtë.)

Dhe, duke kënduar me gaz, uji e tërheq
(O duar të bardha, të largëta,
Uji mbeti i shkretë!)

VERLAINE

Kënga
që nuk do ta them kurrë,
në buzët e mia u përgjum
Kënga
që nuk do ta them kurrë.

Në gjethet e dorëzonjës
ishte një bukurezë
dhe cipën e ujit, hëna
e shpoi me një rreze.

Atëherë ëndërrova unë
këngën
që nuk do ta them kurrë,

këngë me kanale të largëta
dhe plot buzë

këngë orësh të gjata
që në hije humbën

këngën e një ylli të gjallë
mbi një ditë të amshuar.

EDHE DASHURIA MUND TË VDESË

Sa të rëndë janë ditët.
Në asnjë zjarr nuk mund të ngrohem,
nuk më qesh më asnjë diell,
gjithçka është bosh,
çdo gjë është e akullt e pa mëshirë
madje edhe të shtrenjtat yje të qarta
më shikojnë pa ngushëllim,
qysh kur kam kuptuar në zemrën time,
që edhe dashuria mund të vdesë.

UDHËKRYQ

Era e Lindjes;
Një fener
dhe një kamë
në zemër
Rruga dridhet
si kordë
e tendosur.
Dridhet
si një mizë vigane.
Gjithandej,
unë shoh
kamën
në zemër.

VARIACION

Në pasqyrën ujore te ajrit
dega e jehonës

Në pasqyrën ujore të valës
gjethishtja e yjeve

Në pasqyrën e gojës sate
shtresa e të puthurave.
usertype:1 tt= 0
<<Previous ThreadNext Thread>>
Page 1 / 1    
New Topic New Poll
Sign Up | Create | About Us | SiteMap | Features | Forums | Show Off | Faq | Help
Copyright © 2000-2020 Aimoo Free Forum All rights reserved.

Get cheapest China Wholesale,  China Wholesale Supplier,  SilkChain 丝链to be a retailer is easy now.
LUFFY