User Name  Password
Forumi Amantin
Make a donation click here. Your support will help us remove ads and upload local images, etc.
Title: Shprehje Latine
Forumi Amantin   Enciklopedia
Hop to: 
Views:119     
New Topic New Poll
<<Previous ThreadNext Thread>>
Page 1 / 1    
AuthorComment
Amantin
 Author    Rank:Diamond Member!

Score: 625
Posts: 625
Registered: 07/10/2012
Time spent: 23 hours

(Date Posted:17/10/2012 05:44)
Share to: Facebook Twitter MSN linkedin google yahoo

Shprehje Latine


A priori - që nuk mbështetet nga përvoja njerëzore apo shkencore.

De mortuis nil nisi bene - Per te vdekurin thuaj vetem fjale te mira!

Felix qui potuit rerum cognoscere causas - Me fat eshte ai qe ka qene i afte te kuptoje shkakun e gjerave. - Virgil Georgica.

Ira furor brevis est - Inati eshte çmenduri e shkurter. - Horati.

Si vis pacem, para bellum - Nese do paqe, pergatitu per lufte.

Manus manum lavat - Njera dore lane tjetren.

Semel insanivimus omnes - Te gjithe kemi qene te cmendur nje here.

Bis peccare in bello non licet - Ne lufte nuk te lejohet te gabosh dy here.
Qui vult dare parva non debet magna rogare - Ai qe jep pak, nuk duhet te prese t'i japin shume. Vir sapit qui pauca loquitur - Njerzit e zgjuar flasin pak.

Ubi major, minor cessat - Kur flet me i madhi, i vogli degjon.

Audentes fortuna iuvat - Fati ndihmon guximtaret.

Errarre humanum est - Te gabosh eshte njerezore.

Ars longa, vita brevis - arti eshte i gjate, por jeta e shkurter.
Ab irato - vendim që merret në gjaknxehtësi.

Ab ovo - fjalë për fjalë “nga veza”, por ka kuptimin - që nga fillesa (fillimi), nga rrënja, etj, - iu futën një analize të problemit ab ovo (që nga fillesa, ose nga rrënja).

Ab uno disce omnes – nga prova të vogla mund të kuptohet e tëra.

Abyssus abyssum invocat – (nga psalmet e Davidit) Hapi i parë i gabuar të çon te të tjerë të gabuar.

Ab hoc et ab hac – Një gjë në vend të tjetrës.
Ab imo pectore– me çiltërsi, me zemër të hapur
Ad portas - (nga fraza: “Hanibal ad portas”), te dera, për të shprehur një rrezik të madh që po vjen.

Alter ego, alter idem - (kuptim të njëjtë), vetja tjetër. (përdoret edhe për dikë që ke besim të plotë).

Altera pars – ana tjetër (e problemit).

Aea jacta est - zaret u hodhën.

Ars gratia artis - art për art.

Audaces fortuna iuvat - fati ndihmon guximtarët.

Audi alteram partem - dëgjoje dhe palën tjetër (për çdo çështje ka dy të vërteta, një nga secila palë).

Aut Caesar aut nihil - ose Qesar, ose hiç (Thuhet për ambiciozët që duan të arrijnë majat).
Amantes sunt amentes – të dashuruarit s’janë të arsyeshëm. (janë të verbër).

Cogito ergo sum - mendoj, pra jetoj.

Contraria contrariis curantur - të kundërtat shërohen nëpërmjet të kundërtave.

Ce minimis non curat pretor - pretori (ligji) nuk merret me gjëra të parëndësishme.
Dura lex sed lex - është i egër ligji, por është ligj (në kuptimin që duhet zbatuar).

Dum spiro spero - përsa rroj, shpresoj.
Do, ut des - jap, që të më japësh.
Errare humanum est - të gabosh është njerëzore.

furor scribendi - mania për të shkruar (shumë).

Habent sua fata libelli - librat kanë fatin e tyre.
Hic et nunc - tani dhe menjëherë p.sh. (duhen marrë masa hic et nunc për të shmangur një gjë të gabuar).
usertype:1
<<Previous ThreadNext Thread>>
Page 1 / 1    
New Topic New Poll
Sign Up | Create | About Us | SiteMap | Features | Forums | Show Off | Faq | Help
Copyright © 2000-2020 Aimoo Free Forum All rights reserved.

Get cheapest China Wholesale,  China Wholesale Supplier,  SilkChain 丝链to be a retailer is easy now.
LUFFY